Adam Nejdl: Pokud se dobře připravíme, můžeme nabídnout vyrovnanou házenou

Chance extraliga mužů

Jeho absence na začátku sezony byla znát. Zranění kotníku Adama Nejdla nepustilo do hry, zapojoval se postupně v uplynulých zápasech. Patří ke klíčovým hráčům, měl by být tahounem mužstva, jako tomu bylo v minulé sezoně. Zatím Strakoničtí v novém ročníku okusili samé porážky.

Další možnost změnit to budou mít v sobotu 28. října, kdy od 17 hodin přivítají Frýdek-Místek. Soupeře, který z posledních čtyř zápasů získal sedm bodů a v tabulce je na pátém místě. Jak Adam Nejdl vnímal dosavadní utkání, v nichž byl i jen v roli diváka, jak je na tom po zranění a co od zápasu očekává?

Po absenci v úvodu sezony vinou zranění jste se v posledních zápasech postupně vrátil do sestavy. Jste už definitivně fit?

Popravdě, ještě stále nejsem stoprocentní. Kotník na každý zápas tejpuji a zátěž se mu ještě nelíbí. Až ve druhé půli v Novém Veselí jsem si zpětně uvědomil, že mě neomezoval, což bylo příjemné zjištění a konečně byla v mé hře volnost, aspoň ze subjektivního pohledu.

Jaké to bylo, nemoct zasáhnout do hry? Jak jste vnímal zápasy z pozice diváka?

Zranění bylo delší než jsme já i okolí očekávali. Asi proto nejtěžší bylo vyrovnávat se s tlakem, že už bych měl hrát, který jsem cítil z týmu i ze sebe samotného. Jinak z pozice diváka to bylo těžké, člověk se rychle promění v sadu doporučení a má pocit, že ví, jak by se dalo spoustu věcí zahrát a vymyslet.

„Abychom vyhráli, tak si musí sednout více proměnných – jako úspěšnost střelby i úspěšnost našich brankářů, tvrdá obrana, snadné góly z rychlých protiútoků a k tomu mít i dávku štěstí.“

Týmu se zatím nedaří, prohrál všech devět zápasů. Co se musí stát, abyste tuto sérii zastavili? V čem je hlavní problém z vašeho pohledu?

Abychom vyhráli, tak si musí sednout více proměnných – jako úspěšnost střelby i úspěšnost našich brankářů, tvrdá obrana, snadné góly z rychlých protiútoků a k tomu mít i dávku štěstí. Hlavní prostor ke zlepšení vidím v trénincích, kdy se potřebujeme přiblížit zápasovým situacím, abychom je následně řešili správně. Potřebujeme se posouvat jak individuálně tak týmově, aby co nejvíce situací bylo nacvičených a nebyl to výsledek házenkářského myšlení, jinak řečeno náhody.

Je větší problém ve hře samotné, nebo už spíše v psychice?

Jsou to spojené nádoby. Psychika ovlivňuje výkon a výkon psychiku. O nastavení hlavy se hodně mluví, ale v našich podmínkách se s tím dá těžko něco dělat. Je v podstatě na každém, aby dal do tréninku a následně i zápasu maximum toho, co umí. Každý k tomu má své nástroje, nebo by aspoň měl mít. Občas se jde samozřejmě naladit snadno, jindy hůře. Pak přichází role celého týmu, kdy by většina nebo aspoň „motivovanější“ jedinci měli strhnout ostatní.

Teď vás čeká doma Frýdek-Místek, který poslední čtyři zápasy neprohrál, získal v nich sedm bodů. Co od soupeře očekáváte?

Frýdek-Místek má zatím výsledky jako na houpačce, když například dokázal remizovat v Plzni, ale vyhrát jen s nízkým gólovým rozdílem nad Hranicemi a Maloměřicemi. Každopádně teď výsledkově vypadá na vlně a přijede se vším, co má. Prezentuje se spojením rychlé agresivní hry spolu s taktickou variantou sedm na šest. Bude to soupeř velmi kvalitní, ale věřím, že pokud se dobře připravíme, můžeme publiku nabídnout vyrovnanou házenou.