Strakoničtí startují druhou část extraligy. Zajíždějí do Brna, hned nato hostí Hranice

Chance extraliga

Měsíc přípravy mají za sebou, teď už znovu půjde o body. Strakonickým házenkářům ve středu 31. ledna začne po zimní přestávce druhá polovina Chance extraligy. Na úvod se představí na hřišti pátého SKKP Brno, které v aktuální sezoně neskrývá vysoké ambice.

Jihočeši využili celou pauzu jen k trénování, přípravné utkání neodehráli žádné. Začátek jara budou mít náročný, hned po Brnu je v sobotu 3. února čeká veledůležitý domácí souboj s Hranicemi, 9. února jedou do Lovosic, 14. února je čeká dohrávka v Zubří a 17. února hostí Nové Veselí. To znamená pět zápasů během dvou a půl týdne.

Tým na podzim získal pouhé dva body za domácí výhru nad Maloměřicemi Brno, díky které se dostal na předposlední 12. příčku. Tu minimálně musí obsadit, aby se vyhnul přímému sestupu a měl možnost bojovat o účast mezi elitou ještě v baráži. Ideálem je skončit na 11. místě a zajistit si záchranu přímo.

Jaká cesta k tomu povede? Také na to odpovídal Adam Nejdl, který patří k tahounům mužstva. Ohlédl se za přípravou a nastínil, jací protivníci čekají tým v nejbližších dnech.

Jaké byly uplynulé čtyři týdny přípravy? Na co jste se zaměřovali?

Celá příprava byla zaměřená primárně na zlepšení kondice. Snažili jsme se zacílit na to, abychom neměli výpadky ke konci zápasů, což se nám stávalo. U fyzičky došlo ke zlepšení silově-vytrvalostní složky. Dále jsme pracovali ještě na jedné věci – zkusili jsme pozměnit obranu k aktivnějšímu stylu. Slibujeme si od toho bránit tím způsobem, že se nesnažíme ubránit, ale dostat soupeře pod tlak a získat míč. Je to o tom, že člověk nečeká, co udělá útočník, ale snaží se ho dotlačit do určitých situací. Očekáváme od toho větší chybovost soupeřů a více získaných míčů pro nás. Pozitivem je, že jsme se na trénincích scházeli poměrně v dobrém počtu, kluci ze Šťáhlav trénovali ve svém klubu.

Co vnímáte před startem jara jako pozitivum?

Asi především to, že jsme víceméně kompletní. Chybí jen zraněný Lukáš Fencl. Na podzim nás trápila zranění hodně, na výkonech to bylo znát. Doufám, že budeme všichni stoprocentně připraveni a vydrží nám to. Byli jsme v dobrém složení už před Vánoci a naše zápasy měly vzrůstající tendenci, jen škoda, že jsme dobré výkony nepřetavili alespoň ještě v jedno vítězství navíc. Myslím, že na jaře by to mohlo být lepší.

S čím pojedete na hřiště ambiciózního SKKP Brno, který vás čeká na úvod druhé části?

Domácí na nás určitě nastoupí, budou připraveni perfektně. Rozdíl bude v tom, že Brno bude rozehrané, protože za sebou má turnaj v Polsku. Ale je to hratelný soupeř. Nám se z nějakého důvodu zápasy proti trenéru Pavlu Hladíkovi, ať už vedl v minulosti Nové Veselí nebo teď Brno, povedly. V minulé sezoně jsme ho například doma obrali o bod. Proto si myslím, že tam můžeme překvapit. Ovšem je také jasné, že pro nás ten stěžejní zápas bude až ten další, kdy hned v sobotu doma přivítáme Hranice.

S nimi se bude očekávat vítězství. Nebude vás větší tlak svazovat? Jak velkou roli sehraje psychika?

Psychika je podle mě nadužívaný pojem vzhledem k tomu, jak se pracuje na jejím zlepšení. Házenkářský trénink je zaměřený hlavně na pohybové části. Velmi často se odkazuje na to, že někdo neměl svůj den – jednotlivec nebo i celý tým. Ale výrazně méně se v tomto ohledu psychická odolnost trénuje. Hlava podle trenérů dělá 50 až 80 procent výkonu, z tohoto pohledu je potřeba se na ni zaměřit. My budeme v situaci, kdy musíme vyhrát, bude na nás tlak ohledně dobrého výsledku. Ale věřím, že se s ním vypořádáme v pohodě. Já jdu hrát házenou pořád stejně, dělat věci tak, jak se mají. A jestli je to proti Hranicím nebo někomu jinému? Je to jen o tom, že proti kvalitnějšímu to jde hůře.

Co bude důležité pro celou jarní část a úspěch v ní?

Pro nás je zásadní získat doma dva body s Hranicemi a optimálně před play-out přidat ještě nějaký bodový zisk. V nadstavbě pak bude hlavní cíl zvládnout domácí zápasy a přivézt nějaké body i z venku. To je ideální scénář. Když se to povede, můžeme se dostat na 11. místo a udržet se přímo. Poslednímu místu se musíme vyhnout za každou cenu, znamená to přímý sestup. Dvanácté nás pošle do baráže, což je vždy vabank. Jsou to dva zápasy po sezoně, kdy jde o všechno, člověk za sebou má náročnou sezonu, zvlášť v play-out. Tomuhle se chceme vyhnout.