Starší žákyně chtěly přivézt čtyři body, získaly jich pět. A mohlo být ještě lépe

Žákovská liga starších žákyň

Starší žákyně HBC Strakonice 1921 měly o víkendu 10.-11. února náročný program. Nejprve v sobotu odehrály úspěšné utkání druhé ligy mladších dorostenek proti Pardubicím a poté hned sedly do autobusu a odcestovaly na Moravu, kde měly v neděli sehrát další turnaj Žákovské ligy.

Tentokrát je čekal velmi náročný los, když narazily na dva celky z prozatímní první pětky – dosud neporažený Zlín A a Slavii VŠ Plzeň, která měla jedinou prohru se svými rivalkami z DHC Plzeň. Pětici pak doplňoval pro ně neznámý domácí tým Kunovic a dále tým SK Kuřim, se kterým se rovněž mockrát nepotkaly.

Jihočešky nakonec z 3. kola vytěžily pět bodů za dvě výhry (porazily ve druhém utkání Kunovice 19:12 a ve čtvrtém Kuřim 26:15) a jednu remízu (na úvod se Zlínem hrály 22:22), jen těsně nestačily ve svém třetím duelu na turnaji na VŠ Plzeň (22:23). „Zpětně asi můžeme přiznat, že naše představy o bodovém zisku byly dost jednoznačné. Chtěly jsme si odvézt čtyři body, na bodový zisk od Plzně a Zlína jsme příliš nepomýšlely. Ukázalo se však, že jsme si do Kunovic přivezly skvělou formu,“ uvedla trenérka Eva Krausová.

Hned v úvodním utkání Strakonice zaskočily Zlín, který rozhodně neočekával takový odpor. Do utkání vletěly velmi bojovně a odhodlaně a brzy se ujaly vedení, které neustále udržovaly na rozdílu dvou až čtyř branek. „Dařilo se nám v obraně, kde jsme dokázaly rychlonohé soupeřky eliminovat, téměř po celé utkání nám fungovala i střelba,“ pochvalovala si trenérka.

Do druhé půle soupeřkám nezbývalo nic jiného než výrazně přitvrdit, a tak utkání začalo hodně bolet. „Oceňuji ovšem, že jsme to – i přes nějakou tu slzičku – nevzdaly a bojovaly až do samotného konce. Bohužel v závěru duelu už začaly docházet síly a navíc jsme neproměnily několik šancí.“ A tak soupeřky dvě minuty před koncem srovnaly. Závěrečná dvouminutovka byla plná nervozity a urputného boje, ale gól už nepadl do žádné branky, a tak se s tímto kvalitním soupeřem zrodila remíza 22:22. „Pro nás osobně to však bylo velké vítězství, protože takto úžasný výkon jsme od tohoto družstva už dlouho neviděly. I když ve skrytu duše stejně hlodá červík, který říká, že dva body ze Zlína byly opravdu blízko, zvlášť když jsme v podstatě po celé utkání vedly,“ doplnila Eva Krausová.

Další podobně vypjatý zápas poté Strakonice sehrály ještě s týmem Slavia VŠ Plzeň, což je tradiční soupeř z turnajů, který doposud ještě nikdy neporazily. I přes pasivní bilanci však i do tohoto utkání šly s předsevzetím soupeře minimálně potrápit. „Tady byl ovšem průběh trochu odlišný. Po vyrovnané úvodní desetiminutovce bohužel základní sestavě začaly trochu docházet síly, a tak jsme nabraly manko čtyř branek, v úvodu druhého dějství dokonce až pět branek, což je s takto kvalitním soupeřem už docela problém,“ přiblížila trenérka.

Vzápětí ovšem hráčky HBC opět zabojovaly a stáhly po deseti minutách zpět na dvoubrankový rozdíl, aby jej za pár minut opět ztratily. Za stavu 16:21 už to s nimi nevypadalo dobře, a tak se trenérky rozhodly prostřídat sestavu a pošetřit síly na další zápasy, z nichž chtěly povinné body. „Paradoxně ovšem závěrečné minuty přinesly naše velké vzepětí, kdy jsme začaly mohutně stahovat a soupeřky se už jen obávaly o výsledek. Konečná prohra o jedinou branku 22:23 pro nás sice byla v tu chvíli zklamáním, ale ve skutečnosti jsme byly na děvčata za předvedený výkon obrovsky hrdé,“ zhodnotila Eva Krausová.

Zbylá dvě utkání s papírově slabšími soupeři se už odvíjela v poklidnějším duchu a poměrně jednoznačně. Sice už nebyla tak divácky atraktivní, ale dostala v nich příležitost celá lavička a některá děvčata si zahrála i na pro ně netypických postech.

„I když jsme nakonec náš cíl získat alespoň čtyři body splnily a ještě získaly jeden bonusový navíc, může nás trochu mrzet, že jsme se silnými soupeřkami opět nedokázaly překlopit štěstí na naši stranu. Ale to snad přijde časem s dalšími odehranými zápasy a vybojovanými bitvami. Každopádně se nám zde začíná projevovat větší vyhranost a zkušenosti, které hráčky získávají v soutěži mladších dorostenek. Pokud tedy vydrží kostra družstva zdravotně v pořádku, rozhodně můžeme pomýšlet na umístění v elitní první desítce týmů Žákovské ligy. Tentokrát nemohu hodnotit jinak než konstatováním, že jsem na náš tým starších žákyň pyšná! Děvčata nechala v kunovické hale vše, co mohla, a možná ještě o trochu víc a konečně se dokázala nebojácně postavit i týmům se zvučnými jmény. To je pro nás obrovský posun,“ zdůraznila trenérka Eva Krausová.

FAKTA

HBC Strakonice 1921 – HC Zlín A 22:22 (14:12), branky: Nepodalová 6 (4), Hejtmánková 5 (1), Němcová 4, Vršecká, Moravcová 3, Vondráková 1.

SHK Kunovice – HBC Strakonice 1921 12:19 (7:11), branky: Nepodalová 5, Hejtmánková 4, Moravcová, Němcová 3, Vršecká 2, Uhlíková, Samcová 1.

HK Slavia VŠ Plzeň – HBC Strakonice 1921 23:22 (13:9), branky: Němcová 6, Hejtmánková 5 (2), Uhlíková 3, Moravcová, Kálalová, Nepodalová 2, Vršecká, Samcová 1.

HBC Strakonice 1921 – SK Kuřim 26:15 (14:7), branky: Hejtmánková 6, Vršecká 4 (1), Kálalová 4, Moravcová, Nepodalová 3, Hokrová 2 (1), Němcová 2, Fingerová 1 (1), Samcová 1.