Jihočeši hledají své budoucí reprezentanty

Nyní se to zdá jako zcela nemožné, ale v září bylo na jihočeských házenkářských palubovkách opravdu rušno. Kromě regionálních soutěží tu pod taktovkou krajského trenéra probíhalo úvodní testování chlapců a dívek pro budoucí jihočeské výběry. „Kdo budou naši budoucí reprezentanti?“ a „Kdo pojede na olympiádu?“, to byly otázky, které nejčastěji rezonovaly mezi hráči a hráčkami kategorie staršího žactva.

Krajský trenér Miroslav Vávra si jako jeden ze stěžejních pilířů své práce v nové pozici stanovil zintenzivnění práce s talentovanou mládeží, tj. hráči a hráčkami do 15 let. „Když někomu házená jde a má o ni zájem, je potřeba vytvořit mu lepší podmínky nebo mu umožnit trénovat se stejně zdatnými a kvalitními spoluhráči. Tím vzniká konkurence, díky níž se sami hráči a hráčky posouvají nahoru. Pokud hrají jen ve svém klubu, kde jsou jen dva tři dobří hráči a ostatní obdobných kvalit nedosahují, konkurence pro další rozvoj chybí,“ uvažuje nahlas Vávra, kterého práce s talentovanými jedinci velmi baví. S krajskými výběry má v plánu objíždět turnaje, na kterých se potkají s výběry jiných krajů, ať už na úrovni republikové nebo mezinárodní.

Hned první víkend v září si proto ve Strakonicích dal dostaveníčko s chlapci narozenými v roce 2006, kteří by měli tvořit základ reprezentačního výběru Jihočeského kraje pro sezonu 2020/21. „V kategorii starších žáků již dlouhodobě není v Jižních Čechách příliš vysoká konkurence. Do soutěží nasazují své týmy pouze čtyři jihočeské kluby a na kvalitě se to bohužel odráží,“ povzdychne si Vávra. A tak se na minikempu nakonec sešlo pouze třináct mladých házenkářů ze Sezimova Ústí, Třeboně a Strakonic, tým Českých Budějovic měl pro tentokrát omluvenku z důvodu účasti chlapců na turnaji v Lovosicích.

Program byl velmi nabitý. V úvodu získali účastníci informace o budoucí práci jihočeské reprezentace a veškerých akcích a projektech, kterých se výběry budou v sezoně 2020/21 účastnit, ať už se jedná o speciální minikempy, přátelská utkání výběru proti soupeřům z ostatních krajů či sousedních zemí, přípravu a samotnou účast na Letní olympiádě dětí a mládeže v Olomouckém kraji. Lákadel pro snažení mladých házenkářů je skutečně dost a dost!

Samotná ukázková tréninková jednotka byla složena z několika bloků. Část zaměřená na koordinační a balanční cvičení a na posilování s vlastním tělem byla v režii bratří Tomáše a Adama Nejdlových, hráčů nejvyšších mužských soutěží. Dále chlapci pilovali individuální činnosti, zejména pak správnou techniku střelby i různé jiné herní činnosti. V průběhu tréninkové jednotky měl krajský trenér možnost posoudit fyzické předpoklady i herní dovednosti všech účastníků a současně bylo provedeno testování dle nové testové baterie ČSH. V samotném závěru se dostaly na řadu rovněž tipy na protahování a kompenzační cvičení.

„Cílem úvodního setkání nebylo pouze testování, ale rovněž nabídnout chlapcům možnost vzájemně se poznat a začít si mezi sebou budovat bližší vazby, které jsou rovněž nezbytnou součástí kvalitní týmové hry. Proto při závěrečném společném obědě mohli probrat různá i ne zrovna házenkářská témata,“ zhodnotil setkání Vávra.

Také děvčata měla hned v září absolvovat úvodní minikemp. „Bohužel kvůli nabitému programu dívčích složek se nepodařilo najít vhodný termín, kdy bychom alespoň větší část sesypali na jedno místo. Vidět je v akci pohromadě by pro nás bylo přínosnější,“ lituje trenér Vávra. Aktuálně startuje v Jižních Čechách v kategorii starších žákyň šest týmů, které tak postupně jeden po druhém budou procházet testováním. Už v pondělí 7. září tak proběhla ukázková tréninková jednotka s podobnou náplní jako u chlapců včetně testování v týmu starších žákyň Sokola Písek. Trenér Vávra si po jejím absolvování pochvaloval: „Písecká děvčata jsou skutečně dobře fyzicky vybavena a technicky připravena, budou bezesporu základem budoucího výběru Jihočeského kraje. V Písku odvádějí opravdu dobrou práci!“

Následně proběhl trénink včetně testování děvčat ještě v týmu HBC Strakonice 1921 a HC Milevsko, kde jsou rovněž adeptky na účast ve výběru. Další zastávka krajského trenéra byla naplánována v Českých Budějovicích, kde se na jednom místě měli sejít zástupci obou složek domácího klubu a dále děvčata z Jindřichova Hradce a Třeboně. Tady však již zasáhl náš společný aktuální nepřítel Covid-19 a toto setkání se bohužel prozatím odkládá na neurčito…

„V tuto chvíli se plány na práci s talentovanými hráči zdají být velmi mlhavé, ale uvidíme co přinesou následující měsíce. Musíme věřit, že se situace uklidní a že se nakonec všichni znovu na palubovkách setkáme. A třeba i na letní olympiádě…,“ uzavírá v optimistickém duchu krajský trenér Vávra.