Nový trenér Německa Gislason jede do Egypta s nadějí na titul

Poslední světový šampionát v roce 2019 hostilo společně Dánsko a Německo. Zatímco Dánové získali zlaté medaile, Němci zažili obrovské zklamání, když jejich cesta za titulem skončila těsně pod stupni vítězů. Po úchvatné jízdě v podání šesti vítězství a dvou remíz vypustila německá mašina páru v semifinále proti Norsku (25:31) a v boji o třetí místo padli s Francouzi brankou v poslední vteřině. Podobný scénář mělo pro Němce i letošní videňské Euro, když ve čtvrtfinále prohráli s Chorvaty 24:25 a opět se jim rozplynuly sny o medailovém umístění. Po těchto neúspěších byl trenér Chrisitan Prokop vystřídán 61letým Islanďanem Gislasonem.

Tento neúspěch si také „vychutnal“ kapitán německé reprezentace Uwe Gensheimer (Rhein-Neckar Löwen), který je již několik let tváří německého výběru. Házenkářský fenomén atakuje 200 startů za národní tým, ve kterém dosud nastřílel neuvěřitelných 900 branek, čímž zaujímá třetí místo střeleckých tabulek všech dob. Uwe je také výjimečný tím, že celou kariéru strávil ve svém domácím týmu, s krátkým působením ve Paris Saint-Germain Handball. V egyptské skupině A budou společně s Maďary favorité. Uwe dodává „Jsme favorité naší skupiny a chceme dostát naší role. Na Maďary, kteří sehráli výborné videňské Euro se musíme dobře připravit a s respektem nastoupit do zápasů s Uruguayí a Kapverdami.

Spolu s Gensheimerem jsou v německém nároďáku další ostřílení válečníci, nevyzpytatelný Andreas Wolff v bráně, pivoti Patrick Wiencek a Hendrik Pekeler a nastupující hvězda, 25leté pravé křídlo Timo Kastening, který se na posledním Euru blýskl 27 brankami v 8 utkání.   

Nad tím vším bude dohlížet charismatický 61letý Islanďan Gislason, který si Německo zamiloval ve svých 24 letech, když v roce 1983 přestoupil jako hráč do TUSEM Essen a získal dvakrát německý titul. Po ukončení hráčské kariéry převzal v roce 1991 otěže domovského Akureyri. Jeho poslední štací byl THW Kiel, ve kterém působil v letech 2008-2019 a získal s ním celkem 20 různých trofejí.

Zdroj: IHF