‘Les Experts’ vyhlíží po sedmé v řadě Olympijské hry

Zlatá éra „Les Experts“, kteří se stali jedním z mála týmů, které držely současně evropské, světové i olympijské tituly, je pro Francii pryč. Přesto není zdaleka mimo světovou špičku, což potvrdila na 27. světovém šampionátu IHF, kde skončila čtvrtá po sedmi vítězných zápasech. Ztráty proti Švédsku a Španělsku v poslední hracím víkendu byly samozřejmě zklamáním, a tak se Francie vrátila s prázdnými rukama – ale udržet se ve stopách mimořádných výkonů je vždy těžké zvládnout. Od první účasti na olympijských hrách v roce 1992 byla Francie jednou z nejsoudržnějších týmů házenkářských turnajů, nikdy neskončila hůře než na šestém místě a získala čtyři medaile – dvakrát v letech 2008 a 2012 získala titul, v roce 2016 stříbro a bronz v roce 1992.

Nikola Karabatic

Trenér Guillaume Gille má zkušenosti s kvalifikacemi na olympijské hry a hlavně se ziskem zlaté medaile, protože byl nedílnou součástí týmů, které vybojovaly olympijské zlato v Pekingu 2008 a v Londýně 2012. „Budou to velmi těžké hry a náš olympijský sen se spoléhá na to, že jsme je již kdysi vyhráli,“ řekl Gille poté, co v Egyptě 2021 prohrál zápas o bronz proti Španělsku. Francie dohrála v Egyptě se ztrátami, klíčoví hráči v obraně jako Luka Karabatic a Elohim Prandi si přivodili zranění, zatímco Dika Mem lednový turnaj se sebezapřením dokončil. Všichni tři jsou zpět v prozatímním týmu pro Tokyo Handball Qualification 2020 v Montpellier. Otazník visí nad dvojnásobným olympijským vítězem Nikolou Karabaticem, hvězdná levá spojka z Londýna 2012 a Ria 2016, je však stále zraněná a s největší pravděpodobností nebude schopen pomoci svému týmu probojovat se na sedmé po sobě jdoucí olympijské hry. „Jsem rád, že mohu počítat s hráči, kteří byli zraněni na mistrovství světa IHF a kteří jsou zpět na hřišti.“ To se ukáže jako důležité, “dodal Gille v rozhovoru pro oficiální web Francouzské házenkářské federace. Francie zkouší nové talenty a pracuje na týmovém duchu, momentální cíl je postup do finálového turnaje v Tokyu a zisk medaile na této akci.
„Od zahájení tohoto projektu začleňování mladých hráčů a po mírných personálních změnách chceme opanovat kvalifikaci a vytyčit cestu na vrchol hory Fuji s myšlenkou zasadit na vrcholu modro-bílo-červenou vlajku, ale realizace tohoto projektu obnáší obrovský výkon a vše co s tím souvisí, “uvedl Gille v rozhovoru pro francouzskou RMC Sport. Francie má se všemi týmy se kterými se potká v Montpellier přesvědčivou bilanci. S Tuniskem od roku 2005 vyhrála šest zápasů a jednou remizovala, s Portugalci pět vítězství ze sedmi zápasů, s Chorvaty ve 12 zápasech získala osm vítězství.
Klíčoví hráči: Kentin Mahe (rozehrávka), Hugo Descat (levé křídlo), Dika Mem (pravá spojka), Ludovic Fabregas (pivot).

Kvalifikační turnaje na OH Tokyo muži:
Podgorica, Montenegro – Chile, Republic of Korea, Norway, Brazil
Montpellier, France – France, Tunisia, Portugal, Croatia
Berlin, Germany – Germany, Sweden, Slovenia, Algeria
Rozlosování zápasů
Stream dle geologické polohy

Kvalifikační turnaje na OH Tokyo ženy:
Llíria, Spain – Spain, Argentina, Senegal, Sweden
Győr, Hungary – Kazakhstan, Hungary, Russian, Serbia
Podgorica, Montenegro – Romania, Montenegro, Norway
Rozlosování zápasů

Zdroj: IHF