Covidové restrikce nepustily do Česka řadu bundesligových reprezentantů, do Ruska odletí pravděpodobně jen 14 hráčů

Covid-19 stále trápí českou mužskou reprezentaci. Jakoby toho už nebylo dost. Kvůli karanténním opatřením spojeným s návratem z České republiky do Německa některé německé týmy neuvolnily české reprezentanty a realizační tým tak bezprostředně před startem kvalifikace čaruje se sestavou.

„Jsem z toho všeho trochu nesvůj. Pandemická situace v Česku je skutečně zlá a má vliv i na skladbu a výkonové možnosti našeho družstva,“ přiznal na úvod pondělní tiskové konference trenér Rastislav Trtík.
Ve chvíli, kdy spolu s Martinem Galiou odpovídali novinářům prostřednictvím videokonference na otázky ohledně aktuální nominace a programu týmu, měli už v ruce výsledky hráčů, kteří na kemp do Ostravy přicestovali v neděli. Všechny výsledky jsou negativní. Ale i tak bude český tým nastupovat do kvalifikace v sestavě, která je hodně vzdálená ideálním plánům. „Asi každý nejlépe pochopí čísla. Původně jsem počítal s jednatřiceti hráči, aktuálně máme na kempu devět zdravých hráčů, dva další hráči, kteří přijeli v pondělí, čekají na výsledky testů a tři ještě přicestují. Dohromady nás do Moskvy odcestuje nejspíše čtrnáct,“ vypočítal Trtík a také vysvětlil, proč hned na první utkání nechce doplnit počty ze záložního výběru: „Do záložního týmu nechceme úplně sahat, v něm necháváme hráče, kteří zdvojují pozice, které v současném týmu obsazené máme. V Rusku nebo na cestách se může stát cokoliv. Nechceme dospět do situace, kdy nebude mít kdo hrát.“
Kde tedy jsou chybějící hráči? Dva reprezentanti z domácí soutěže se nemohou zapojit kvůli nákaze covidem, dlouhou řadu dalších však neuvolnily německé kluby. „Máme smůlu v tom, že hlavní výkonnostní osu týmu tvoří hráči z německé první a druhé Bundesligy. Naši němečtí sousedé reagují na aktuální situaci v Česku tak, že kdo překročí česko-německou hranici, jde automaticky čtrnáctidenní karantény. To je hlavní důvod, proč se většina hráčů z Německa nemohla dostavit,“ vysvětlil Trtík. Hráči by totiž po návratu z reprezentace nastoupili na 14 dní do karantény a nemohli by hrát ligové zápasy za své kluby. A to pro řadu klubů, které často čekají rozhodující boje o umístění či záchranu, není akceptovatelné. To byl případ čtveřice pivotů Petrovského, Zemana, Reichla a Mojžíše. „Výjimkou jsou hráči Babák, Mrkva a Bečvář, kteří si dokázali zajistit, že na kemp přicestují. V týmech mají jinou pozici, než třeba Zeman, jehož Coburg leží v Bavorsku a kde jsou karanténní pravidla nastavená jinak než v některých jiných spolkových zemích. Čtrnáctidenní karanténa blokuje kluby, hráči by nemohli naskočit do ligové soutěže,“ vysvětlil dále Trtík.

A problémy dělá i Covid motající se Extraligou. Před víkendovým zápasem byly odhaleny pozitivní případy v Lovosicích a Dukle. Zatímco armádní hygiena Duklu rovnou poslala do karantény jako celý tým, Lovosice mohly po izolaci nakaženého nastoupit do zápasu se Zubřím. „A proto jsme se rozhodli do izolace umístit zuberské hráče. Nechceme nic riskovat! Počkáme na výsledky testů po čtyřech, pěti dnech od jejich zápasu s Lovosicemi. Do Ruska s námi Zubřané nepoletí, odložili jsme tak jejich zapojení do reprezentace. Mohli by nám pomoci v pátečním zápase proti Faerským ostrovům,“ popsal své plány Trtík.
Dobrá zpráva ale nakonec přišla z Prahy. A to ta, že u hráčů Dukly, kteří byli během víkendu v izolaci, byla zrušena karanténa. „Matěj Klíma, který byl před víkendem pozitivně testován, byl totiž následně dvakrát přetestován negativně a bude schopen nám pomoci. I tady ale ještě chceme počkat na jeho další test,“ dodal Trtík.
Z Německa se podle Trtíka v celkovém součtu nezúčastní devět hráčů, mezi nimi je čtveřice pivotů nebo třeba kanonýr Mubenzem. Tým naopak doplnili ze záložního výběru Gřešek, Ptáčník, Franc a Piroch. „Ten přijel ze Švýcarska, aby nám pomohl. Byl ochoten přijet jen proto, aby byl připraven v záložním týmu. I tím si vybojoval svoje místo v A týmu, kde ho nyní potřebujeme,“ zdůraznil Trtík a ještě jednou vypočítal: „Místo jednadvaceti hráčů, se kterými jsem plánoval odcestovat do Moskvy, máme momentálně na kempu devět hráčů, dva v izolaci, tři na cestě. Následně do Brna tento tým budeme doplňovat o další tři nebo čtyři momentálně izolované hráče.“
Trtík tak chce hlavně dobře rozložit síly okleštěné sestavy. „Měl jsem představy o tom, jak pospojuji klubové spolupráce jednotlivých hráčů, nakombinuji dvojice… Ale všechno se to rozpadlo. Teď není co dál vymýšlet a kombinovat. Na druhou stranu nás to motivuje, pro hráče je to nová zkušenost. Složité je, že do toho jdeme hned proti těžkému soupeři, kterého musíme respektovat a navíc prakticky pouze s hodinovou přípravou, jediným tréninkem. V této úplně změněné sestavě, za těchto podmínek. Hlava mi jede, skoro nespím,“ líčí složitou situaci Trtík. Přesto neskládá zbraně: „Ale naším hlavním cílem je to kvalitně rozehrát a připravit si pozici pro odvetu. Se všemi hráči jsme o tom mluvili, plán je takový, že musíme jasně definovat cíle, na které se zaměříme v tak důležitém miniturnaji. Je velmi důležité, jak rozložíme síly. Do čeho bouchneme a co budeme pouze kontrolovat. V prvním zápase s Ruskem je to tom, že se budeme navzájem poznávat, poznávat možnosti našeho nově postaveného družstva a jeho limity.“
Na čem bude stát hra oslabeného týmu přiblížili ještě Martin Galia. „Bude to souhra dvojiček, trojiček, které se znají z klubů nebo dlouhodoběji z reprezentace. V útoku to může fungovat, horší to bude v obraně, kde nám vypadl celý střední blok. Proto jsme se domluvili, že základem bude dvojice, která spolu na středu obrany funguje v Karviné. Totéž v útoku, kde Honza Užek spolupracuje s Patzelem a Solákem. Dobře jsou sehraní Babák s Bečvářem, případně Kašpárek. Hráči ví, v jaké síle jsme, nikdo na ně nebude vytvářet nátlak, že musíme. Nemusíme. Nejedeme tam prohrát, odevzdáme maximum, ale současně se musíme připravit na to, co nás bude čekat v pátek a v neděli. Navíc hráčů nemáme moc. Nikoho nemůžeme nechat hrát šedesát minut, aby se někdo nezranil a pak chyběl do dalších zápasů. To už by byla opravdu svízelná situace,“ ví Galia.
A družstvo zabojuje o každý míč, to slibuje Trtík i Galia. „Velmi důležitý pro nás bude páteční zápas proti Faerským ostrovům a odveta doma s Ruskem. Každá branka a každý bod jsou důležité. Ty se budou počítat také pro případný postup ze třetího místa. I proto víme, že i v Moskvě musíme hrát na plný plyn,“ říká Trtík a dodává: „Klobouk dolů před kluky, jsou skvělí. Jsou připravení se s Rusy poprat.“
A jeho slova Galia potvrzuje: „Nejdůležitější jsou zápasy, které budeme hrát doma a v těchto zápasech budeme chtít bodovat. Cíl se nemění. I když jsme v okleštěné sestavě a čekají nás tři zápasy v pěti dnech, cíl je stejný, postup na mistrovství Evropy, děláme všechno proto, abychom byli úspěšní.“
I přes složitou situace je však nálada v týmu dobrá a bojovná. „Z toho jsem skoro až překvapený, myslel jsem si, že budu muset víc pracovat na to, abych kluky motivoval. Nálada v týmu je ale dobrá. Všichni se těší na to, že zase oblečou reprezentační dres. někteří hráči jsou tady noví, nikdy za reprezentaci ještě nehráli. My všichni ostatní hrajeme důležitý reprezentační zápas po čtrnácti měsících! Je tady doba, kdy zase můžeme obléknout reprezentační dres a mít tu čest reprezentovat,“ líčí naladění družstva Galia, pravá ruka trenéra. Podle něj převezmou kapitánskou úlohu, kterou plnil Ondřej Zdráhala právě spolu se zkušeným brankářem jejich mladší následovníci Mrkva s Babákem.

Nominace pro kvalifikaci o EHF EURO 2022 a zápasy s Ruskem a Faerskými ostrovy (7. – 14. března 2021)

Brankáři: Galia Martin (NMC Górnik Zabrze, POL), Mizera Šimon (HC Zubří, zapojení později), Mrkva Tomáš (Bergischer HC, GER)

Střední spojky: Babák Tomáš (Bergischer HC, GER), Bečvář Roman (TuS Nettelstedt-Lübbecke, GER)

Pravá křídla: Číp Tomáš (CS Minaur Baia Mare, ROU), Jurka Miroslav (HC Zubří, zapojení později)

Levé spojky: Klíma Matěj (HC Dukla Praha, zapojení později), Patzel Vojtěch (HCB Karviná), Solák Dominik (HCB Karviná), Ptáčník Adam (TJ Sokol Nové Veselí)

Levá křídla: Hrstka Jakub (DRHV 06, GER), Vančo Marek (HC Elbflorenz 2006 e.V., GER)

Pravé spojky: Kašpárek Stanislav (MOL-PICK SZEGED, HUN), Piroch Tomáš (HC Kriens-Luzern)

Pivoti: Užek Jan (HCB Karviná), Franc Václav (HCB Karviná), Gřešek Adam (SKP Frýdek-Místek)

Z původní nominace omluveni: Dieudonné Mubenzem, Jan Mojžíš, Leoš Petrovský, Vít Reichl, Štěpán Zeman, Jonáš Patzel, Jaroslav Trkovský

Povoláni ze záložního týmu: Franc Václav (HCB Karviná), Gřešek Adam (SKP Frýdek-Místek), Piroch Tomáš (HC Kriens-Luzern), Ptáčník Adam (TJ Sokol Nové Veselí)

Zdroj: ČSH