Reprezentanti vstupují do kvalifikace EURA 2022. Proti Rusům v Moskvě nastoupí čtrnáct házenkářů

Covid-19 nejprve českým reprezentantům začátek kvalifikace dvakrát odložil, teď do třetice jim alespoň pořádně zkomplikoval skládání sestavy. Tak, jak trenér Rastislav Trtík naznačil už v pondělí, do Ruska nakonec skutečně odletěla čtrnáctka hráčů.

Pravidla pro cestování mezi Českou republikou a Německem znemožnila hráčům působícím v některých německých spolkových zemích vycestovat do České republiky a pomoci českému týmu v březnové části kvalifikace. Tým tak musel narychlo povolat posily ze záložního týmu a z domácí soutěže.
Ani pak ale tým nemohl využít kompletní možnou sestavu, protože některé hráče ponechali trenéři v preventivní izolaci. Jednalo se například o hráče Zubří Šimona Mizeru a Miroslava Jurku, kteří o víkendu nastoupili proti Lovosicím, kde byl odhalen pozitivní případ koronaviru. Z preventivních důvodů do Ruska neodcestoval Stanislav Kašpárek. Tito hráči by měli v ideálním případě týmu pomoci v domácích zápase s Faerskými ostrovy a Ruskem v Brně.

Český tým odletěl do Moskvy z letiště Leoše Janáčka v Ostravě dnes v 10 hodin dopoledne. Z letiště se tým rovnou přesune do haly, kde se bude připravovat na zápas, který startuje v 17.30 našeho času.

Nominace pro kvalifikační utkání o EHF EURO 2022 s Ruskem 10. března 2021

Brankáři: Galia Martin (NMC Górnik Zabrze, POL), Mrkva Tomáš (Bergischer HC, GER)

Střední spojky: Babák Tomáš (Bergischer HC, GER), Bečvář Roman (TuS Nettelstedt-Lübbecke, GER)

Pravá křídla: Číp Tomáš (CS Minaur Baia Mare, ROU)

Levé spojky: Klíma Matěj (HC Dukla Praha), Patzel Vojtěch (HCB Karviná), Solák Dominik (HCB Karviná)

Levá křídla: Hrstka Jakub (DRHV 06, GER), Vančo Marek (HC Elbflorenz 2006 e.V., GER)

Pravé spojky: Piroch Tomáš (HC Kriens-Luzern)

Pivoti: Užek Jan (HCB Karviná), Franc Václav (HCB Karviná), Gřešek Adam (SKP Frýdek-Místek)

„Naším hlavním cílem je kvalifikační týden kvalitně rozehrát a připravit si pozici pro odvetu. Se všemi hráči jsme o tom mluvili, plán je takový, že musíme jasně definovat cíle, na které se zaměříme v tak důležitém miniturnaji. Je velmi důležité, jak rozložíme síly. Do čeho bouchneme a co budeme pouze kontrolovat. V prvním zápase s Ruskem je to tom, že se budeme navzájem poznávat, poznávat možnosti našeho nově postaveného družstva a jeho limity,“ řekl v pondělí trenér Trtík.

Tým zápas v Rusku rozhodně neodevzdá, hráči vědí, že každý gól se v konečném zúčtování počítá. „Velmi důležitý pro nás bude páteční zápas proti Faerským ostrovům a odveta doma s Ruskem. Každá branka a každý bod jsou důležité. Ty se budou počítat také pro případný postup ze třetího místa. I proto víme, že i v Moskvě musíme hrát na plný plyn,“ říká Trtík a dodal: „Klobouk dolů před kluky, jsou skvělí. Jsou připravení se s Rusy poprat.“

Proti českému týmu nastoupí čtrnáctý tým lednového mistrovství světa v Egyptě. Silný výběr Velimira Petkovice. „Jejich hra je velice pestrá. Velmi se změnila oproti tomu, jak znali ruský tým fanoušci ze zápasu v Plzni před dvěma lety, kdy se po šťastné brance Romana Bečváře podařilo vyhrát. V ruském týmu je deset nových hráčů. Deset lepších hráčů. A jestliže jsme před dvěma lety doma vyhráli s odřenýma ušima o branku, každý si může domyslet, jak to může vypadat teď v Rusku,“ řekl už dříve o kvalitách protivníka trenér Rastislav Trtík.

Rusové mají aktuální kvalifikaci dobře rozehranou. Odehráli dvojzápas s Ukrajinou na neutrální půdě. „Sice také klopýtli, v Minsku jednou remizovali a jednou vyhráli, kostru družstva ale tvoří hráči, kteří jsou vzájemně sehraní. Nehrají spolu rok ani dva. Někteří spolu navíc hrají i v klubech,“ upozorňuje český trenér.

Zápas v Moskvě Češi v oslabené sestavě rozehrají ve středu 10. března v 17.30 hodin. Přímý přenos je možné sledovat na stanici Sport 2.

Tabulka kvalifikační skupiny 3

 Týmz.v.r.p.skórerozd.b.
1.Rusko211057:5523
2.Ukrajina201155:57-21
3.Česká republika00000:000
4.Faerské ostrovy00000:000

Zdroj: ČSH